Lag (1979:558) om handikappanpassad kollektivtrafik

Lag (1979:558) om handikappanpassad kollektivtrafik

Vi har alltså en lag sedan 33 år tillbaka om att kollektivtrafiken skall vara anpassad för personer med funktionshinder men i dag 2012-06-29 kunde jag själv konstatera att denna lag inte tycks gälla inom Stockholms län .

Jag var i dag i Nynäshamn och jag och min ledsagare bestämmde att vi skulle prova att åka pendeltåg därifrån men det visade sig att det var inte så lätt som man kunde tro för enligt uppgift så skall det finnas ramper som man med en knapptryckning bara skall kunna få ut men det visade sigg att detta fungerade inte och vi tog då kontakt med lokföraraen på det pendeltåg vi tänkte åka med och fick då höra att dessa ramper numera är avstängda .

Man har alltså tagit bort en möjlighet att självständigt kunna åka pendeltåg med en permobil vilket går stick i stäv med lagen.

Vi fick dock besked om attt det numera finns lösa ramper som dock är inlåsta så attt man som passagerare måste först kontakta en tågvärd som låser upp och tarfram och lägger ut en lös ramp så att man kan ta sig ombord på tåget detta är inte en anpassad kollektivtrafik somlagen föreskriver

Och frågan är hur skall man som passagerare veta att man först skall försöka få tag i en tågvärd mitt på tåget som sedan skall hjälpa till med den lösa rampen ?

Vi kom i alla fall med tåget och bestämde under färden att vi skulle stiga av i Kungsängen och då dök frågan åter uppp hur komma i kontakt med tågvärden det löste sig genom att ledsagaren ställde sigg i dörröppningen och skrek åt tågvärden ett par stationer innan att vi ville av vid Kungsängens station så det löste sig med att komma av där vi ville .

Men där dök då nästa problem upp för det visade sig att hissen från perongen till gatuplanvar trasig så vi kunde inte komma ut från stationen och blev då tvungna att invänta nästa tåg till Bålsta under vänte tiden så gick ledsagaren och talade med stationspersonalen och fick då höra att den för det mesta stod still och att det inte kommer ut reparatörer för att åtgärda problmen felanmälan gjordes i dag klockan 5 på morgonen och vi var på stationen klockan 14.30 .

Det här visar på att man fullständigt struntar i den lag om anpassad kollektivtrafik som gäller i Sverige sedan 33 år tillbaka och med detta så visar man samtidigt att personer med funktionshinder behöver man inte bry sig om alls dom får nöja sig med att det finns färdtjänst som är en mycket dyr lösning för samhället i jämförelse med att ha en anpasad kolletivtrafik som alla kan nyttja.

Att man även bryter mot den konvention om mänskliga rättigheter för funktionshindrade som gälller i Sverige sedan 2009-01-14 bryr man sig heller inte om inte heller den lag som säger att all statlig –landsting-kommunal verksamhet skall vara anpassad för funktionshindrade sedam 2010.

Hörde även under färden tågpersonalen uppmana passagerarna att själva öppna dörrarna vid avstigning och då dycker det genast upp hour skall man som blind kunna öppna en dörr som man inte vet hur den öppnas man utestänger alltså även blinda personer från attt kunna åka pendeltåg självständigt

Man kan bara konstatera att som funktionshindrad så har man inget att göra i den allmänna kollektivtrafiken i Stockholms län vilket är mycketmärkligt med tanke på vilka lagar och konventioner vi har i detta land

Annonser

One Comment on “Lag (1979:558) om handikappanpassad kollektivtrafik”

  1. Kerstin Sköld skriver:

    Tyvärr så ser det ut så här inom flera områden. Tillgänglighet är en icke-fråga. Därför måste otillgänglighet ingå i diskrimineringslagen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s