Hur stämmer detta med verkligheten

Så här säger socialtjänstlagen

Människor med funktionshinder

7 § Socialnämnden skall verka för att människor som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och att leva som andra.

Socialnämnden skall medverka till att den enskilde får en meningsfull sysselsättning och får bo på ett sätt som är anpassat efter hans eller hennes behov av särskilt stöd.

Kommunen skall inrätta bostäder med särskild service för dem som till följd av sådana svårigheter som avses i första stycket behöver ett sådant boende.

8 § Socialnämnden skall göra sig väl förtrogen med levnadsförhållandena i kommunen för människor med fysiska och psykiska funktionshinder samt i sin uppsökande verksamhet upplysa om socialtjänstens verksamhet på dessa områden.

Kommunen skall planera sina insatser för människor med fysiska och psykiska funktionshinder. I planeringen skall kommunen samverka med landstinget samt andra samhällsorgan och organisationer.

8 a § Kommunen ska ingå en överenskommelse med landstinget om ett samarbete i fråga om personer med psykisk funktionsnedsättning. Om det är möjligt bör organisationer som företräder dessa personer eller deras närstående ges möjlighet att lämna synpunkter på innehållet i överenskommelsen. Lag (2009:981).

Införd 2009-11-03 gm SFS 2009:981 , ikraft 2010-01-01

Om man läser punkt 7 så kan man med säkerhet garantera att socialnämnden inte lever upp till vad som står där då socialförvaltningen inte ser till att den enskilde får dom nödvändiga insatserna man har behov av för att kunna leva ett fungerande liv som alla andra utan en funktionsnedsättning som lagen föreskriver

Socialförvaltningen glömmer också bort att alla insatser skall ges efter varje individs egna behov och inte i generella termer som det nu sker

Så här säger LSS

Verksamhetens mål och allmänna inriktning

5 § Verksamhet enligt denna lag skall främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet för de personer som anges i 1 §. Målet skall vara att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Även här glömmer socialförvaltningen bort att det inte handlar omgenerella termer utan alla insatser skall ges efter var och ens egna behov så att man får leva ett fullt fungerande liv i full samällsgemenskap precis som alla andra utan en funktionsnedsättning

Man får alltså inte hänvisa till att andra i samma sittuation lever på ett visst sätt för vi är alla helt unika individer med helt olika behov och skall bedömmas där efter och inte i generrella termer som man gör i dag

Äldre människor

4 § Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande (värdegrund).
Socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra. Lag (2010:427).

Ändrad 2010-06-04 gm SFS 2010:427pdf.gif, ikraft 2011-01-01
RÅ 2007 ref. 86 En 90-årig kvinna med vissa fysiska sjukdomsbesvär i förening med känslor av otrygghet och social…
RÅ 2010 ref. 44 Ett krav på att makar alltid ska få plats tillsammans på särskilt boende trots att bara den ena har…

5 § Socialnämnden ska verka för att äldre människor får goda bostäder och ska ge dem som behöver det stöd och hjälp i hemmet och annan lättåtkomlig service.
Kommunen ska inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd.
Den äldre personen ska, så långt det är möjligt, kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges. Lag (2010:427).

Virusfritt. www.avast.com


Lämna en kommentar